Σχοινούσα
Σχοινούσα
Η Σχοινούσα είναι ένα από τα νησιά της Ελλάδας απόλυτα ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση. Αν ζητάτε ήρεμες διακοπές τότε έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Δεν υπάρχει πιο ήσυχο νησί από την Σχοινούσα. Η σχεδόν ανύπαρκτη κυκλοφορία, τα πολύ λίγα άτομα και ο εξαιρετικά αργός ρυθμός είναι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του όμορφου νησιού.
Όπως συνήθως συμβαίνει με τα μη τουριστικά νησιά της Ελλάδας, οι ντόπιοι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να επικοινωνήσουν μαζί σας και θα βρείτε πραγματικά πατροπαράδοτη φιλοξενία.
Οι άνθρωποι στη Σχοινούσα ζουν από την παραδοσιακή αλιεία και τη γεωργία, και λόγω του ότι είναι ένα πολύ εύφορο νησί των Κυκλάδων, παράγουν κρασί και έχουν αρκετή κτηνοτροφία. Όλο και περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται σιγά σιγά με τον τουρισμό, αλλά θα χρειαστεί πολύς καιρός πριν να μπορέσουν να βασιστούν πάνω του, σαν κύριο εισόδημα.
Ποια είναι η παράδοση του νησιού στην κουζίνα και ποια είναι τα πιο γνωστά εδέσματα ;
Στη Σχοινούσα μπορείτε να βρείτε καλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Ένα από τα παραδοσιακά φαγητά είναι η φάβα. Η καλλιέργεια της φάβας εξακολουθεί να γίνεται με παραδοσιακές πρακτικές μεθόδους και από ανθρώπους που αγαπούν τη γη. Η φάβα, το «ταπεινό όσπριο του Νοτιά» έχει μια αξιόλογη παραγωγή στο νησί και μια περίοπτη θέση ακόμα στην γκουρμέ κουζίνα. Άλλοτε ως παραδοσιακό φαγητό που γίνεται με κουκιά ή με λαθούρια κι άλλοτε ως όσπριο της οικογένειας των Ψυχανθών, η φάβα μας μπερδεύει εύκολα με την ονομασία της. Εδώ, θα εστιάσουμε στο όσπριο, το οποίο στη Σχοινούσα οι ντόπιοι αποκαλούν κατσούνι. Ακόμα εκτός από τα φρέσκα ψάρια ,το νησί φημίζετε για το γεμιστό κατσίκι. Το οποίο το ψήνουν στους παραδοσιακούς ξύλινους φούρνους. Στη Σχοινούσα μπορείτε να βρείτε καλό, παραδοσιακό ελληνικό φαγητό.
Ποια είναι η ιστορία του νησιού ;
Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά του το χρωστά στο θαμνώδες φυτό Σχίνο που ευδοκιμεί σε όλο το νησί. Υπάρχει όμως και μια άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία το νησί πήρε το όνομά του από τον Ενετό άρχοντα Σχινόζα. Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα στο νησί μαρτυρούν πως η Σχοινούσα είχε συμμετοχή στην δημιουργία του Πρωτοκυκλαδίτικου Ελληνικού Πολιτισμού με κέντρο την γειτονική νήσο Κέρο. Παρουσίασε πλούσια εμπορική δραστηριότητα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους όπως μαρτυρούν τα άφθονα κεραμικά ευρήματα και το πλήθος των κατεστραμμένων Βυζαντινών Ναών. Σε διάφορες ιστορικές χρονικές περιόδους το νησί εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του, λόγω των συχνών πειρατικών επιδρομών. Από τα μέσα του 19ου αιώνα το νησί άρχισε πάλι να κατοικείται κυρίως με οικογένειες προερχόμενες από την Αμοργό.